Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

«Και να αδερφέ μου που μάθαμε να συζητάμε ήσυχα κι’ απλά» [Ρίτσος].

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

kyr.kammenosΠαρασκευή απόγευμα, ώρα 16:00. Χτυπάει το τηλέφωνο στο γραφείο. Με ζητάει μία υπάλληλος της ΑΑΔΕ. Παραξενεύτηκα. Υπερωρίες; Μου είχε απαντήσει προ καιρού σε ένα γραπτό αίτημα δίνοντας λύση σε πρόβλημα που δημιουργούσε ο προϊστάμενος ΔΟΥ τινός.  Ήθελε να με ενημερώσει περαιτέρω ότι το πρόβλημα που της ανέφερα θα λυνόταν και με νέα εγκύκλιο, ώστε η λύση να επεκταθεί και σε παρόμοιες περιπτώσεις.  Την ευχαρίστησα και έμεινα κάγκελο στην καρέκλα. Δεν είναι δυνατόν, αναλογίσθηκα. Κι’ έτσι που καθόμουν, έκλεισα τα μάτια και ονειρεύτηκα.   Είχα πάρει, λέει, τα βουνά  με ένα μαρκούτσι στο χέρι, για να ζητήσω συνέντευξη από κάποιον μη γραμματιζούμενο, να μάθω τί είχε  καταλάβει από την απόφαση του Γιδογκρούπ της 15.06.2017. Λαχανιασμένος σταμάτησα στην πρώτη στάνη. Υψόμετρο 500 μ. στον Παρνασσό. Με υποδέχθηκε ένας ηλικιωμένος που συστήθηκε ως μπάρμπα Γιώργος. Του εξήγησα τί ήθελα και μου πρόσφερε κάθισμα.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Ακούω.
- Μόνος είσθε;  
- Ναι. Έχασα την κυρά μου πέρυσι.
- Παιδιά;
- Δύο.
- Σας βοηθούν;
- Όχι, είναι διορισμένα στο υπουργείο. Και οι γυναίκες τους. Να ‘ναι καλά ο Πρωτόπαππας και η Ντόρα.
- Εγγόνια;
- Τρία. Κι’ αυτά διορισμένα. Ο Θεός να ‘χει καλά τον Σπίρτζη και τον Καρανίκα.    
- Ξέρετε, θα ήθελα να μου πείτε, τί καταλάβατε από την τελευταία απόφαση του Eurogroup.  
- Μετά χαράς. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα, αφού με αυτήν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και σημαντικό τμήμα της παρεχόμενης δόσης (€ 1,6 δισ.) θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δίνοντας μεγάλη ανάσα στην πραγματική οικονομία, ενώ το ύψος της δόσης (συνολικά € 8,5 δισ.) διευκολύνει τη δημιουργία αποθεματικού, το οποίο ενδυναμώνει την προοπτική αυτόνομης παρουσίας της χώρας και εξόδου στις αγορές.
- Μισό λεπτό.
Να τελειώσω. Η συμφωνία οριοθετεί σαφώς το δημοσιονομικό πλαίσιο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, εκπέμποντας μήνυμα σταθερότητας στις αγορές. Οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι κοντά στο 2% του ΑΕΠ παρέχουν ένα σαφώς προσδιορισμένο πλαίσιο και είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι προηγούμενη στιγμή στη διαπραγμάτευση. Σημαντικό, επίσης, βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους συνιστά ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του, μεταξύ των οποίων η παράταση των ωριμάνσεων έως 15 έτη και η παράταση της πληρωμής των τόκων. Μειώνεται έτσι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό προφίλ του χρέους, το οποίο ενισχύει την οικονομική αξιοπιστία της χώρας, ενώ η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα. Η ύπαρξη ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης παρέχει επιπρόσθετες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητά του και αφαιρεί το στοιχείο της αβεβαιότητας που εμπεριέχεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
-Να ρωτήσω …
-Μη με διακόπτεις, είπα.
-Για πρώτη φορά το κέντρο βάρους της συμφωνίας μετατοπίζεται από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην οικονομική ανάπτυξη. Στην αλλαγή αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δέσμευση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ είναι ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις δεν θα αποσκοπούν μόνο στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, αλλά στη διεύρυνση του αποθεματικού που δημιουργείται, ώστε ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ είναι να υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 και την πρόσβαση στις αγορές. Τώρα ρώτα ό,τι θες.
- Δεν κατάλαβα τίποτε απ’ όσα είπατε.
- Πτυχίο έχεις;
- Και μεταπτυχιακό.
- Πώς αλλιώς να σου τα εξηγήσω; Είναι τόσο απλά, γιατί δεν τα καταλαβαίνεις;
- Εσείς πού τα ακούσατε όλα αυτά και είσθε τόσο ενήμερος;
- Διάβασα στο facebook την Αχτσιόγλου.
- Έχετε και facebook;
-Απ’  όλα έχουμε. Τί νόμισες; ότι είμαστε ανενημέρωτοι;
- Τα συζητήσατε με κανέναν;
- Όχι. Γιατί να τα συζητήσω; Τα κατάλαβα μαναχός μου  με την πρώτη. Απλά και κατανοητά. Βγαίνουμε στις αγορές. Θα πουλάμε ελεύθερα γάλα, τυριά, αυγά ό,τι γουστάρει η ψυχούλα μας. Θα ξεσκιστούμε στο τάληρο.
- Για τον Μαρινάκη, τον Σαββίδη, τον Αλαφούζο έχετε ακούσει κάτι;
-Αμέ. Άκου!  Πέρασαν 24 ώρες από την έρευνα στις επιχειρήσεις του σπόνσορα της Νέας Δημοκρατίας, και ομοτράπεζου του Κυριάκου Μητσοτάκη (σ.σ. του Μαρινάκη δηλαδή), για στοιχεία που αφορούν εμπορία ναρκωτικών και διακίνηση μαύρου χρήματος και η σιωπή τους ήταν όντως εκκωφαντική, έως το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», το οποίο, αφού απορρίφθηκε από δύο εφημερίδες έναντι αντιτίμου, δημοσιεύτηκε στον καταδικασμένο για συκοφαντική δυσφήμιση όμιλο σε περισσότερα από έξι χρόνια φυλάκιση.
Ο κρατούμενος Γιαννουσάκης ζήτησε δια του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του «Noor 1». Ως όφειλα, ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο Υπουργό.
Θα δούμε ποιος θα πάει πρώτος μέσα.
- Δηλαδή;
- Καμμένος. Θα τους σκίσουμε τα βάρδουλα. Αλήθεια, πώς σου ΄ρθε και νόμισες ότι εδώ πάνω δεν ενημερωνόμαστε; Μόνον οι Αθηναίοι, δηλαδή, είσαστε ενήμεροι; Δεν πάτε καθόλου καλά.  
Συνήλθα και κοίταξα το ρολόι. 16:10. Για δες φίλε μου τί μαθαίνεις με 5΄ ρέμβης.