Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κατά τον προτέκτορα και το προτεκτοράτο.

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

Είχα κρατήσει στο Αρχείο μου ένα κείμενο κάποιου Michael Snyder γραμμένο την 23η Οκτωβρίου 2012. Αφού στην εισαγωγή διεκτραγωδούσε την κατάσταση που βιώνουν πολλοί Αμερικανοί ερωτώντας τους αναγνώστες, αν ποτέ κοιμήθηκαν το βράδυ με έναν κόμπο στο στομάχι, επειδή δεν εγνώριζαν πώς θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα της επιούσας, κατέγραφε 37 στοιχεία που δείχνουν πόσο ανάλγητη είναι η οικονομία για εκατομμύρια απελπισμένων Αμερικανών.  Ιδού τα 37 στοιχεία:

«1. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι 40% των Αμερικανών* διαθέτουν αποταμιεύσεις ύψους $ 500 το πολύ.
2.  Άλλη έρευνα κατέδειξε ότι 28% των Αμερικανών δεν έχουν στην άκρη ούτε ένα cent για έκτακτη ανάγκη.
3.  Σήμερα στις ΗΠΑ γύρω στα 10 εκ. νοικοκυριά δεν έχουν ούτε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από το 2009 κατά 1 εκ. [ήτοι κατά 10%].
4. Ο αριθμός των άστεγων οικογενειών στη Washington D.C. (μία εκ των πλουσιότερων περιοχών ολόκληρης της χώρας) αυξήθηκε κατά 23% από την αρχή της τελευταίας ύφεσης.
5. Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε κατά 6 εκ. περίπου τα τελευταία 4 χρόνια.
6. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται επί τέσσερα συνεχή χρόνια.  Συνολικά έχει μειωθεί κατά $ 4.000 τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια.
7. Το 62% των Αμερικανών της μεσαίας τάξης λέει ότι αναγκάσθηκε να μειώσει τις δαπάνες του νοικοκυριού τον προηγούμενο χρόνο.
8.  Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center 85% των Αμερικανών της μεσαίας τάξης δυσκολεύεται περισσότερο να διατηρήσει σήμερα το βιοτικό επίπεδο του μέλους της μεσαίας τάξης από όσο πριν 10 χρόνια.
9. Σήμερα στις ΗΠΑ το 77% των Αμερικανών ζουν για να πληρώνουν λογαριασμούς τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.
10.  Σήμερα στις ΗΠΑ τουλάχιστον 41% όλου του εργατικού δυναμικού της χώρας δεν εργάζεται.
11. Από τον Ιανουάριο του 2009 το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 827.000, αλλά αυτοί που έχουν τεθεί εκτός εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν κατά 8.208.000.  Αυτή είναι η μέθοδος, με την οποία μειώθηκαν οι αριθμοί της ανεργίας.
12. Δυστυχώς, 60% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης ήταν θέσεις αμειβόμενες με μέσου ύψους αποδοχές, αλλά το 58% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν έκτοτε ήταν θέσεις εργασίας αμειβόμενες με χαμηλές αποδοχές.
13. Σήμερα, περίπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στις ΗΠΑ φέρνει στο σπίτι μισθούς που υπολείπονται του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας.
14. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερο ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη βιομηχανοποιημένη χώρα.
15. Σήμερα λιγότερο από το 25% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι «καλές θέσεις» και το ποσοστό αυτό συνεχίζει να συρρικνώνεται.
16. 20,2 εκ. Αμερικανοί δαπανούν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγαση.  Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 46% από το 2001.
17.  Σύμφωνα με τη «USA Today» πολλοί Αμερικανοί έχουν δει τον λογαριασμό ύδρευσης να τριπλασιάζεται τα τελευταία 12 χρόνια.
18. Οι λογαριασμοί ρεύματος στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα από τον γενικό ρυθμό πληθωρισμού επί πέντε συνεχή έτη.
19.  Το 1999 το 64,1% των Αμερικανών καλύπτονταν από ασφάλιση υγείας βάσει της απασχόλησης.  Σήμερα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο  55,1%.
20. Τα ασφάλιστρα ασφάλισης υγείας αυξήθηκαν πιο γρήγορα από όσο ο δείκτης πληθωρισμού το 2011, πράγμα που επαναλαμβάνεται το 2012. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει εδώ και πολύν καιρό.
21.  Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το 10% περίπου όλων των εργαζομένων στις ΗΠΑ σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την κάλυψη υγείας, μόλις τεθούν σε ισχύ οι βασικές διατάξεις της κοινωνικής ασφάλισης σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα.
22. Το 1983 το 95% όλων των εχόντων εισόδημα όφειλαν 62 cents για κάθε δολάριο που κέρδιζαν. Το 2007 η οφειλή έφθασε το $1,48.
23. Το σύνολο των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ είναι σήμερα περίπου πενταπλάσιο από όσο ήταν προ 20 ετών.
24. Το σύνολο του χρέους για καταναλωτικά δάνεια στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1.700% από το 1971.
25. Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι το σύνολο του χρέους για φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολαρίων.
26. Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα περίπου 1/3 των Αμερικανών καθυστερούν την πληρωμή των λογαριασμών για υπηρεσίες κοινής  ωφελείας.
27. Αυτή τη στιγμή περίπου 25 εκ. Αμερικανοί ενήλικες ζουν με τους γονείς τους.
28. Το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν πως είναι σε θέση να συνταξιοδοτηθούν, όταν φθάσουν το όριο ηλικίας για σύνταξη, συνεχίζει να μειώνεται.  Σύμφωνα με νεότερη έρευαν 70% των Αμερικανών της μεσαίας τάξης σχεδιάζουν να συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, ενώ 30% σκοπεύουν να εργάζονται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 80 ετών.
29. Η οικονομία των ΗΠΑ έχασε πάνω από 220.000 μικρές επιχειρήσεις στη διάρκεια της πρόσφατης ύφεσης.
30. Το 2010 ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν σε νέες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ήταν κάτω από το μισό εκείνου  του έτους 2000.
31. Το 2007 το 19,2% των αμερικανικών οικογενειών είχαν καθαρή αξία μηδέν ή κάτω από το μηδέν.  Το 2010 το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 32,5%.
32. Περίπου το 57% των παιδιών στις ΗΠΑ ανήκουν σε οικογένειες που θεωρούνται είτε χαμηλού εισοδήματος είτε φτωχές.
33. Σήμερα στις ΗΠΑ κάπου 100 εκ. Αμερικανών θεωρούνται είτε φτωχοί είτε σχεδόν φτωχοί.
34. Το 2008 30,8 εκ. Αμερικανών σιτίζονταν με κουπόνια. Ο αριθμός αυτός άγγιξε σήμερα τα 46,7 εκ.
35.  Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά στις ΗΠΑ είναι γραμμένο στο πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια.
36. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 100 εκ. Αμερικανών είναι γραμμένοι σε ένα τουλάχιστον πρόγραμμα ομοσπονδιακής κοινωνικής πρόνοιας.  Και τούτο χωρίς να συνυπολογίζεται η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική περίθαλψη.
37. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ρεκόρ όλων ων εποχών κατέχει το 49% των Αμερικανών που ζουν σε νοικοκυριά, όπου ένα τουλάχιστον πρόσωπο λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το 1983 αυτός ο αριθμός ήταν μικρότερος του 30%.»  

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ο: Να είμαστε ευχαριστημένοι με το χάλι που έχουμε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ο: Παρά ταύτα [ή μήπως ως εκ τούτου;] οι ΗΠΑ διατηρούν 850 στρατιωτικές βάσεις εκτός συνόρων τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3ο: Αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν μέσω αντιπροσώπου διάφορους πολέμους σε διάφορα σημεία της γης, ώστε να λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι πολεμικές βιομηχανίες τους, μεγάλο μέρος της παραγωγής των οποίων πουλάνε πανάκριβα, λόγω και μίζας, σε ζώα όπως εμείς. Ζήτω η μεγάλη υπερατλαντική Δημοκρατία που είναι πρώτη παγκοσμίως και σε εξαγωγή δημοκρατίας. Βάρδα μην εκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ και χάσει τα πρωτεία η «Democracy Export Corp.» [λέμε και καμμιά μαλακία, να περνάει η ώρα].

*Το 2014 ο πληθυσμό των ΗΠΑ ήταν 318,9 εκ.