Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η "Ελληνική Αθλητική Αεροπορία" καταγγέλει τις Υπηρεσίες της Υ.Π.Α. στον Εισαγγελέα Θηβών για αδικαιολόγητη κωλυσιεργία.

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2018
Προς τον
Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Θηβών.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Τμήματα Δ2, Δ3, Δ4, Δ16
Διοικητής Υ.Π.Α.
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,

Είμαι ελεύθερος δημοσιογράφος, χειριστής υπερελαφρών αεροσκαφών, επίτιμο μέλος και εκπρόσωπος του σωματείου με την επωνυμία «Ελληνική Αθλητική Αεροπορία» που εδρεύει και δραστηριοποιείται στο Κάστρο Βοιωτίας.

Επικοινωνώ μαζί σας με σκοπό να σας ενημερώσω, αφ’ ενός μεν για την πορεία του αιτήματος της ως άνω αερολέσχης προκειμένου να της χορηγηθεί άδεια πεδίου προσγείωσης υπερελαφρών αεροσκαφών και υπερελαφρών πτητικών αεραθλητικών μηχανών (υ.π.α.μ.), αφ’ ετέρου για να σας γνωστοποιήσω την απόφασή μας να ξεκινήσουμε να δραστηριοποιούμαστε στον ιδιόκτητο χώρο της αερολέσχης μας με πτήσεις μοτο-αιωρόπτερων και υπερελαφρών αεροσκαφών, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπουν οι Κανονισμοί της Υ.Π.Α. για την ασφάλεια των πτήσεων.

kastroΑποφασίσαμε να προχωρήσουμε μονομερώς σ’ αυτή την ενέργεια δεδομένου ότι έχουμε υποβάλλει στο αρμόδιο τμήμα της Υ.Π.Α. το σχετικό αίτημα για την αδειοδότηση του ιδιόκτητου πεδίου μας στο Κάστρο Βοιωτίας, αρχικώς μεν από το 2007 (!) με αίτηση του ιδιοκτήτη του οικοπέδου κ. Διον. Φιτσώρο, στη συνέχεια δε σαν «Ελληνική Αθλητική Αεροπορία» από το 2013 (!), χωρίς να μας έχει χορηγηθεί αυτή μέχρι σήμερα, μολονότι την 17η Ιουνίου 2010 το Τμήμα Δ2 της Υ.Π.Α. (Δ/νση Πτητικών Προτύπων) μας γνωστοποίησε ότι εγκρίνει, κατ’ αρχάς, το αίτημά μας για την λειτουργία οργανωμένου μοντελλοδρομίου στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας (επιστολή με ημ/νία 17.6.2010 και αρ. πρωτ. Δ2/Δ/20940/6920), ενώ ήδη από την 16η Φεβρουαρίου 2009 το Γενικό Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας είχε διαβιβάσει προς την Υ.Π.Α. (Τμήμα Δ3) την σύμφωνη γνώμη του για την λειτουργία ιδιωτικού πεδίου προσγείωσης υπερελαφρών πτητικών αεραθλητικών μηχανών (υ.π.α.μ.) στον Δήμο Κάστρου του ν. Βοιωτίας (16.2.2009/fax αρ. 026/ΑΔ), και ενώ την 7η Νοεμβρίου η Υ.Π.Α. (Τμήμα Α΄ της Διεύθυνσης Αερολιμένων) μας ενημέρωσε (με την με αριθμ. πρωτοκ. ΥΠΑ/Δ3/Α/25999/9310 επιστολή της) ότι «… έπειτα από συνεχή αλληλογραφία και επί τόπου αυτοψίες, συμπληρώθηκε ο φάκελλος με το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτείτο να προσκομιστούν, όπως αυτά περιγράφονται στα σχετικά έγγραφα της Υ.Π.Α. προς το σωματείο Ελληνική Αθλητική Αεροπορία, και δεν προκύπτει κάποια εκκρεμότητα από πλευράς του σωματείου».

Στον επίλογο της ως άνω επιστολής ο Προϊστάμενος του Α΄ Τμήματος της Δ/νσης Αερολιμένων της Υ.Π.Α., κ. Γ. Κορμάς, κατέληγε ως εξής: «Η διαδικασία έκδοσης της αδείας είναι εν εξελίξει καθώς απομένει να καθοριστούν από τις Υπηρεσίες Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας μας οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του πεδίου, οι οποίοι και θα περιγραφούν αναλυτικά στην υπό έκδοση άδεια».

Αυτό έγινε στις αρχές Νοεμβρίου 2016. Έκτοτε ουδεμία εξέλιξη υπήρξε στο θέμα και όποτε ζητήσαμε εξηγήσεις για την απαράδεκτη καθυστέρηση, όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα της Υ.Π.Α., τα οποία εμπλέκονται στην έκδοση της αδείας που έχουμε ζητήσει, μας απάντησαν με… χρησμούς, ενώ οι υπεύθυνοι μας παραπέμπουν από τον Άνα στον Καϊάφα!

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 απευθυνθήκαμε στην Διευθύντρια του Τμήματος Δ4 (Εναέριας Κυκλοφορίας) κα Γεωργία Γκλιάτη, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι θα κοιτάξει το θέμα μας και θα έχουμε απάντηση μέχρι τα τέλη του έτους (2017).

Παράλληλα μιλήσαμε και με τον Διοικητή της Υ.Π.Α., κ. Κων/νο Λιντζεράκο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα μας θα εξεταστεί και θα λυθεί το συντομότερο. Τηλεφώνησε μάλιστα παρουσία μας στον κ. Γ. Κορμά και του ζήτησε να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την χρονίζουσα υπόθεση.

Παρ’ όλα αυτά και πάλι δεν έγινε τίποτε, ενώ σε συνάντηση που είχαμε πριν από 20 ημέρες με τον κ. Κορμά, αυτός δήλωσε αναρμόδιος (!) και μας παρέπεμψε και πάλι στην κ. Γεωργία Γκλιάτη η οποία, ωστόσο, εκείνη την ημέρα απουσίαζε.

Επειδή έχουν περάσει ήδη 9 χρόνια (!) από τότε που υπεβλήθη στην Υ.Π.Α. το αίτημά μας για την χορήγηση αδείας πεδίου προσγείωσης στο ιδιόκτητο οικόπεδο της αερολέσχης μας στο Κάστρο Βοιωτίας, χωρίς το αίτημά μας αυτό μέχρι σήμερα να ικανοποιηθεί.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να υποβάλλουν οι πολίτες ένα αίτημα σε μια Δημόσια Υπηρεσία και να μην παίρνουν απάντηση επί ένδεκα χρόνια (!).

Επειδή εικάζουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Υ.Π.Α. δεν σκοπεύουν να μας χορηγήσουν την εν λόγω άδεια, άγνωστο για ποιους λόγους, αποδεχόμενες εγγράφως την ευθύνη τους γι’ αυτή την καθυστέρηση, παίζοντας ένα απίστευτο «πινγκ-πονγκ» και παραπέμποντάς μας από τον ένα διευθυντή στον άλλον.

Επειδή τηρούμε όλες τις προϋποθέσεις και διαθέτουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία του πεδίου και την ασφάλεια των πτήσεων, σύμφωνα και με όσα η ίδια η Υ.Π.Α. εγγράφως επιβεβαιώνει.

Επειδή η αερολέσχη μας ζημιώνεται ανεπανόρθωτα εξ αιτίας αυτής της απαράδεκτης καθυστέρησης, με δυσφήμιση του ονόματός της και απολεσθέντα έσοδα από την ματαίωση μαθημάτων σε υποψήφιους χειριστές υ.π.αμ. κ.λπ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της αερολέσχης μας αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο ιδιόκτητο πεδίο προσγείωσης που διαθέτει στο Κάστρο Βοιωτίας, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπουν οι Κανονισμοί της Υ.Π.Α. για την ασφάλεια των πτήσεων, και δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Με τιμή
Για την «Ελληνική Αθλητική Αεροπορία»
Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλος
Δημοσιογράφος – Χειριστής υ.π.α.μ.
Επίτιμο μέλος και νόμιμος εκπρόσωπος
   
 ΥΓ Είναι λυπηρό αυτό που συμβαινει με τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Και, δίχως άλλο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι μια Δημόσια Υπηρεσία. Ενώ θα έπρεπε κανονικά, σε ένα ευνομούμενο και εύρυθμο βεβαίως κράτος, μια Δημόσια Υπηρεσία να απαντά αμέσως στο έγγραφο αίτημα ενός πολίτη, και πάντως μέσα σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών, η Υ.Π.Α. περί άλλων τυρβάζει και αφήνει ένα αίτημα να λιμνάζει επί ένδεκα χρόνια!

Υπάρχουν, βεβαίως, αποχρώσες ενδείξεις για το τί κρύβεται πίσω από αυτή την απίστευτη καθυστέρηση (απροθυμία θα έλεγα) των Υπηρεσιών της Υ.Π.Α. να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα ενός αεραθλητικού σωματείου (για το οποίο μάλιστα έχουν αποφανθεί ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια για πεδίο προσγείωσης υ.π.α.μ.), αλλά στον βαθμό που δεν διαθέτω (ακόμη) τις αποδείξεις για να εκθέσω και να τεκμηριώσω αυτόν τον ισχυρισμό μου, θα σιωπήσω. Επιφυλάσσομαι όμως...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος